Nu införs lex Maria för IT-brister
Den första april införs ett system för obligatorisk rapportering av IT-brister och IT-incidenter för statliga myndigheter i Sverige, en variant på lex Maria för att höja säkerheten i samhället.
Den första april införs ett system för obligatorisk rapportering av IT-brister och IT-incidenter för statliga myndigheter i Sverige, en variant på lex Maria för att höja säkerheten i samhället.
Bara 16 procent av företagen och myndigheterna ser till att medarbetarnas smarta mobiler raderas på information när mobilerna byts ut och riskerar därmed att känslig information hamnar i orätta händer. Det visar en TNS Sifo-studie som Inrego låtit göra bland IT-chefer på 200 företag och myndigheter i Sverige.
I morgon torsdag arrangerar Computer Sweden en konferens om mobilitet på Moderna Museet i Stockholm, Mobility 2013. Inrego medverkar som expert under programpunkten ”Hemliga data kvar i mobilen”.
Majoriteten, 78 procent, av företagen och myndigheterna byter ut medarbetarnas mobiltelefoner vart tredje år eller oftare. Men bara 11 procent ser till att informationen på mobilerna raderas innan de fasas ut och riskerar därmed att känslig information hamnar i orätta händer. Det framgår av en TNS Sifo-undersökning som Inrego låtit göra.
Smarta mobiler på andrahandsmarknaden innehåller stora mängder privat och företagshemlig information. Företag som inte dataraderar sina mobiler innan de byts ut riskerar att känslig information hamnar i orätta händer och utnyttjas i skadliga syften. Det framgår av ett samarbetsprojekt mellan Inrego och Computer Sweden där totalt 50 begagnade mobiler köptes in och vittjades på information.
Karlstads universitet får skarp kritik från internrevisionen för säkerhetsbrister i hanteringen av de personaldatorer som fasas ut. Revisorerna anser att det finns stora risker för informationsläckage och menar att policyn och rutinerna måste ses över, skriver Nya Wermlands-Tidningen i en artikel.
Den brittiska myndigheten The Information Commissioners Office (ICO) granskade nyligen i vilken utsträckning känslig data finns kvar i datorer på andrahandsmarknaden. Resultatet visar på ett utbrett slarv – 48 procent av hårddiskarna innehöll information från den förre användaren, enligt en artikel i Techworld.
Företag och myndigheter skrotar IT-utrustning trots att den skulle kunna användas i ytterligare många år. I fjol gick cirka 550 000 datorer och skärmar till skroten i Sverige. Minst hälften av dessa produkter hade kunnat återanvändas, skonat miljön från 30 000 ton koldioxid och varit värda minst 140 miljoner kronor på andrahandsmarknaden.
Mer än en tredjedel av svenska företag och myndigheter förstör sina uttjänta hårddiskar själva och en majoritet raderar data på egen hand. Oron för informationsläckage gör dessutom att drygt en femtedel behåller den gamla utrustningen på företaget. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Inrego.
Över 70 procent av de svenska börsföretagen och myndigheterna tycker att det är viktigt att äldre datorer hanteras på bästa sätt för miljön – men huvuddelen av produkterna skrotas helt i onödan. Endast 12 procent skickar utrustning för återanvändning. Det visar en undersökning bland 100 svenska börsföretag och myndigheter som Inrego låtit genomföra.
Monica Lindén har nyligen rekryterats till Inrego AB som Operation Manager. Monica som har stor erfarenhet från IT-branschen och av personalledning kommer att ha det övergripande ansvaret för produktion, logistik och projekt. Hon ingår i Inregos ledningsgrupp.
Fredrik Nicklasson har tillträtt tjänsten som ny försäljningschef för Inregos tjänsteförsäljning. Han kommer närmast från Dell, där han varit försäljningschef mot Offentlig sektor.
Inrego AB som är marknadsledande inom tjänster kring begagnad IT-utrustning har än en gång visat att verksamheten med att förlänga livet på IT-produkter och minimera elektroniskt avfall så mycket som möjligt är ett fungerande recept på framgång.