Gå direkt till innehåll
Miljöbokslut för återanvändning av IT 2011: Minskad klimatpåverkan med 5 400 ton koldioxid

Pressmeddelande -

Miljöbokslut för återanvändning av IT 2011: Minskad klimatpåverkan med 5 400 ton koldioxid

Datorer i stora lass. Tillsammans med sina kunder förlängde Inrego livet på 119 370 datorer och skärmar under 2011.

Inrego ökade återanvändningen av datorer och skärmar tillsammans med sina kunder under 2011. Miljöbesparingen landade på drygt 5 400 ton koldioxid. Det motsvarar 75 541 bilresor mellan Stockholm och Göteborg eller uppvärmning av 1 840 genomsnittsvillor på årsbasis.

Inrego, som är ledande i Sverige på rekonditionering, dataradering och återanvändning av IT-utrustning, hanterade under 2011 cirka 130 000 datorer, skärmar, skrivare, mobiler med mera på uppdrag av kunder inom både privat och offentlig sektor.  

Återanvändning av IT-utrustning medför betydande miljövinster jämfört med nyköp av datorer eftersom stora energimängder förbrukas vid tillverkningen.

Inregos miljöbokslut 2011 visar att miljöbesparingen för kategorin datorer och skärmar som kunde återanvändas uppgick till 5 413 277 kilo koldioxid*. Totalt gick 119 370 datorer och skärmar vidare till återanvändning 2011, vilket är en ökning med 2,7 procent jämfört med 2010. I detta nyckeltal omfattas inte servar, skrivare och övrig utrustning vilket innebär att den faktiska miljöbesparingen är ännu större.

Återanvändningsgraden, det vill säga andelen produkter som går igenom Inregos produktionsanläggning, låg på 91 procent, en siffra som varit stabil de senaste åren. Endast nio procent av enheterna gick sålunda till materialåtervinning.

- Vi är stolta över att kunna minska klimatpåverkan, men de största miljöhjältarna är våra kunder. Vi ser nu en ökad efterfrågan på tjänster kring hållbar IT från både företag och myndigheter, men fortfarande väljer alltför många organisationer att skrota den IT-utrustning som fasas ut. Det handlar om en miljöpåverkan och kapitalförstöring som är helt onödig, säger Jonas Karlsson, VD för Inrego.

En undersökning bland myndigheter och börsbolag som Inrego genomförde förra året visar att 51 procent av organisationerna skrotar sin IT-utrustning vart tredje eller vart fjärde år, trots att den skulle kunna återanvändas och komma till användning i ytterligare flera år. Förra året gick ungefär 550 000 datorer och skärmar till skroten runtom i Sverige, enligt det nationella insamlingssystemet Elkretsen. Minst hälften hade kunnat återanvändas och besparat miljön från 30 000 ton koldioxid och betingat ett värde på 140 miljoner kronor på andrahandsmarknaden, enligt Inregos uppskattning.  

*Beräkningen baseras på en modell från Technischke Universität, Berlin, 2005, som jämför miljöpåverkan och energiåtgång för återanvändning av en dator i tre år respektive nyköp av en dator. Utsläppsvärden för nytillverkning, nydistribution, drift, rekonditionering, transport för rekonditionering samt återvinning, inkluderas i modellen. Analysen visar att en stationär dator som återanvänds i ytterligare tre år genererar en koldioxidbesparing på 109 kilo. Motsvarande siffra för en bärbar dator: 69 kilo, en LCD-skärm: 41 kilo.  

För mer information:
Jonas Karlsson, VD, Inrego, mobil: 0708-660 208, e-post: jonas.karlsson@inrego.se
Erik Pettersson, miljöchef, Inrego, mobil: 0701-507258, e-post: erik.pettersson@inrego.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Inrego hjälper stora organisationer med IT-skiften över hela Europa, där vi sköter allt från installation av ny utrustning till hämtning, dataradering och vidareförsäljning av den gamla. Inrego grundades 1995 och omsätter idag ca 120 mkr med ca 60 anställda. Inrego är certifierat genom kvalitet: ISO-9001, miljö: ISO-14001, informationssäkerhet: ISO 27001 samt arbetsmiljö: OHSAS 18001. Inrego har fått utmärkelserna ”Årets Superföretag” 2007, 2008 och 2009 av Veckans Affärer och är utnämnt till Gasell-företag 2008 och 2009 av Dagens Industri samt stod som vinnare av ”Swedbanks Hållbarhetspris” 2010. Läs mer på www.inrego.com.

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Relaterat innehåll

Datorer för 140 miljoner till skroten varje år

Företag och myndigheter skrotar IT-utrustning trots att den skulle kunna användas i ytterligare många år. I fjol gick cirka 550 000 datorer och skärmar till skroten i Sverige. Minst hälften av dessa produkter hade kunnat återanvändas, skonat miljön från 30 000 ton koldioxid och varit värda minst 140 miljoner kronor på andrahandsmarknaden.

MP:s förslag om momssänkning på reparationer: Lägre moms på begagnade IT-produkter kan ge stora miljövinster

MP:s förslag om momssänkning på reparationer: Lägre moms på begagnade IT-produkter kan ge stora miljövinster

Miljöpartiet föreslog nyligen ett flertal åtgärder för att göra det enklare och billigare att reparera produkter som ett sätt att öka återanvändningen och bryta den rådande köp-och-släng-mentaliteten. - Genom att ta ett steg längre och sänka momsen på begagnade datorer och andra produktområden kan den totala miljöpåverkan minskas markant, säger Henrik Nilsson, styrelseordförande i Inrego.

Företagen skrotar datorer för en halv miljard kronor i år

Företagen skrotar datorer för en halv miljard kronor i år

En klar majoritet av företagen och myndigheterna skrotar sina datorer och annan IT-utrustning när de köper nytt, trots att utrustningen skulle kunna användas i ytterligare många år. En TNS Sifo-undersökning som Inrego låtit göra nu under hösten visar att 62 procent av organisationerna skrotar IT-utrustningen och att det sker vart tredje-fjärde år.

Leveranskedjan för datorer kartlagd

Leveranskedjan för datorer kartlagd

Koppar från Chile, guld från Sydafrika, nickel från Ryssland, olja från Mellanöstern - för att tillverka en bärbar dator krävs råvaror och material från en lång rad platser över hela världen – och transporter kors och tvärs över jorden. Sourcemap.com, som startade som ett studentprojekt på MIT 2007, har kartlagt hela den komplexa leveranskedjan, från gruvor och förädlingsplatser till fabriker.

EU-förslag för ökad återanvändning

I slutet på förra veckan antog EU-parlamentet en resolution med 81 förslag för ökad återvinning, återanvändning och resurseffektivitet i medlemsstaterna.

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige