Gå direkt till innehåll
Carl Schlyter: ”Frustrerande att fungerande datorer skrotas”

Pressmeddelande -

Carl Schlyter: ”Frustrerande att fungerande datorer skrotas”

Siktar högre i avfallshierarkin. Carl Schlyter, EU-parlamentariker och Malin Karlsson, oppositionsråd, vill öka återanvändningen i samhället.
 
Europaparlamentarikern Carl Schlyter (mp) och Malin Karlsson (mp), oppositionsråd i Täby kommun, besökte Inrego i förra veckan för att lära sig mer om miljöfördelarna kring återanvändning av datorer och IT-utrustning.

Den utbredda slit-och-slängmentaliten och det faktum att företag och myndigheter idag skrotar sina datorer trots att de skulle kunna återanvändas i ytterligare många år, var några diskussionsämnen under besöket.

- Det är väldigt frustrerande och dessvärre tror jag inte att Europaparlamentet är något föredöme i sin hantering av IT, säger Carl Schlyter, som är vice ordförande i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Han menar att det finns en tydlig lagstiftning på området som säger att varje EU-land i första hand ska minska el-avfallet, i andra hand försöka återanvända så mycket som möjligt och först i tredje hand skrota/materialåtervinna.

- Men i nuläget dominerar det tredje alternativet och det går emot lagstiftningen. Datorer och många andra el-produkter används under alltför kort tid och det är inte hållbart i längden. Att återanvända när så är möjligt är alltid bättre än att återvinna och det visar Inregos verksamhet.

Malin Karlsson tycker att den offentliga sektorn måste föregå med gott exempel och använda både IT-utrustning och andra produkter längre än vad som sker i dag. Eller i vart fall se till att den utrustning som man inte längre behöver går vidare till återanvändning när så är möjligt.

- Det är väldigt viktigt att kommuner och myndigheter utnyttjar sina resurser och inte kasserar utrustning i onödan. Jag har inte följt hela kedjan hur Täby kommun hanterar sin IT-utrustning idag, men jag kommer att undersöka och diskutera det vidare.

Mp i Täby arbetar nu med en klimat- och energistrategi där återanvändning och åtgärder för att minska avfallet står i fokus. Bland annat vill man att kommunen ska upplåta mark för återvinning och återbruk med Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg som förebild. Där går återanvändningsbara föremål efter kontroll och enklare reparation till försäljning istället för förbränning. 

Carl Schlyter berättar att den gröna gruppen i parlamentet ville skriva in konkreta mål för återanvändning när WEEE-direktivet reviderades i början av året.

- Vi fick tyvärr inte igenom kraven, men det hindrar ju inte myndigheter och företag från att ta in återanvändningsaspekterna och det borde ske redan när utrustningen upphandlas genom en livscykelkostnadsanalys.  

Senare i år ska EU lägga fram nya upphandlingsregler som ska göra det enklare att ställa både miljömässiga, sociala och etiska krav vid upphandling av produkter och tjänster.

Om återanvändning av IT-utrustning

  • Återanvändning ska alltid gå före materialåtervinning när så är möjligt, enligt EU:s WEEE-direktiv. Återanvändning innebär ett bättre utnyttjande av jordens resurser och att energi- och resurskrävande nyproduktion kan minimeras.
  • För att tillverka en ny dator går det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 kilo vatten, enligt FN-rapporten Kick the habit - a guide to climate neutrality (UNEP)
  • De allra flesta datorer som är tre-fyra år gamla kan efter diskradering, rekonditionering och i vissa fall uppgradering användas i ytterligare minst tre-fyra år.
  • Trots det väljer majoriteten av svenska företag och myndigheter att skrota sin IT-utrustning när den byts ut vart tredje eller vart fjärde år, enligt en undersökning som Inrego genomförde 2011 bland 100 börsbolag och myndigheter.  
  • 109 kilo lättare. Den som väljer att återanvända en tre år gammal dator i ytterligare tre år minskar koldioxidutsläppen med 109 kilo, enligt en modell från Technische Universität, Berlin, 2005, som jämför miljöpåverkan och energiåtgång för återanvändning av en dator i tre år respektive nyköp av en dator.  

För mer information:
Jonas Karlsson, VD, Inrego, mobil: 0708-660 208, e-post: jonas.karlsson@inrego.se
Erik Pettersson, miljöchef, Inrego, mobil: 0701-507258, e-post: erik.pettersson@inrego.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Inrego hjälper stora organisationer med IT-skiften över hela Europa, där vi sköter allt från installation av ny utrustning till hämtning, dataradering och vidareförsäljning av den gamla. Inrego grundades 1995 och omsätter idag ca 120 mkr med ca 60 anställda. Inrego är certifierat genom kvalitet: ISO-9001, miljö: ISO-14001, informationssäkerhet: ISO 27001 samt arbetsmiljö: OHSAS 18001. Inrego har fått utmärkelserna ”Årets Superföretag” 2007, 2008 och 2009 av Veckans Affärer och är utnämnt till Gasell-företag 2008 och 2009 av Dagens Industri samt stod som vinnare av ”Swedbanks Hållbarhetspris” 2010. Läs mer på www.inrego.com.

Kontakter

Isabell Millestu

Isabell Millestu

Presskontakt Kommunikationsansvarig Kommunikation och hållbarhet +46-720923759

Relaterat innehåll

MP:s förslag om momssänkning på reparationer: Lägre moms på begagnade IT-produkter kan ge stora miljövinster

MP:s förslag om momssänkning på reparationer: Lägre moms på begagnade IT-produkter kan ge stora miljövinster

Miljöpartiet föreslog nyligen ett flertal åtgärder för att göra det enklare och billigare att reparera produkter som ett sätt att öka återanvändningen och bryta den rådande köp-och-släng-mentaliteten. - Genom att ta ett steg längre och sänka momsen på begagnade datorer och andra produktområden kan den totala miljöpåverkan minskas markant, säger Henrik Nilsson, styrelseordförande i Inrego.

Företagen skrotar datorer för en halv miljard kronor i år

Företagen skrotar datorer för en halv miljard kronor i år

En klar majoritet av företagen och myndigheterna skrotar sina datorer och annan IT-utrustning när de köper nytt, trots att utrustningen skulle kunna användas i ytterligare många år. En TNS Sifo-undersökning som Inrego låtit göra nu under hösten visar att 62 procent av organisationerna skrotar IT-utrustningen och att det sker vart tredje-fjärde år.

EU-förslag för ökad återanvändning

I slutet på förra veckan antog EU-parlamentet en resolution med 81 förslag för ökad återvinning, återanvändning och resurseffektivitet i medlemsstaterna.

Vi ställer om världens IT-konsumtion till att bli hållbar

Inrego har en central roll i den cirkulära ekonomin och är ett av få exempel på företag som jobbat med cirkulär ekonomi i praktiken under en lång tid. Genom vår cirkulära affärsmodell kombinerar vi affärer med att minska resursutnyttjandet.

Inrego

Kemistvägen 3
183 79 Täby
Sverige